Categories:

Bitcoin ponovno bilježi rast cijene – nedavno je dosegao prag od 10 000 USD. Je li ovo dobar trenutak za ulaganje u ovu popularnu kriptovalutu? Koja je razlika između ovog buma i onog iz 2017. i što o tome kažu stručnjaci?

Bitcoin – otac kriptovaluta

Whitepress o kriptovaluti pod nazivom Bitcoin – prva kriptografska valuta i također prvi peer-to-peer sustav elektroničkog prijenosa valute stavljen je na popis za raspravu o ciptografiji krajem 2008. godine. Autor je bio korisnik po imenu Satoshi Nakamoto, čiji pravi identitet još uvijek ostaje tajna. U 2009., Bitcoin softver je prvi put objavljen i pušten na internet za istraživanje – proces stvaranja novih Bitcoina, kao i registriranje i provjeru transakcija na blockchainu.

Budući da tada Bitcoin nije bio predmet trgovine, već su ga stvarali rudari, nije bilo moguće dodijeliti novčanu vrijednost jedinicama ove kriptovalute u usponu. Godine 2010. netko je odlučio napraviti prvu transakciju koristeći Bitcoine – zamijenivši 10 000 jedinica za dvije pizze. Da prodavač drži njihove jedinice u novčaniku, danas bi vrijedile više od 100 milijuna dolara.

Baš kad je Bitcoin postao popularniji i iskristalizirala se ideja o decentraliziranim i šifriranim valutama, počele su se pojavljivati ​​prve alternativne valute. Obično se nazivaju altcoinima i pokušavaju poboljšati izvorni Bitcoin projekt, nudeći veću brzinu, anonimnost ili druge prednosti. Dva prva altcoina bili su Namecoin i Litecoin.

Prvi uspon i prvi pad kriptovalute

Ubrzo nakon što je cijena Bitcoina prvi put dosegla 1000 USD, Bitcoin je počeo brzo gubiti svoju vrijednost. Mnogi su ulagači tada izgubili novac jer je cijena brzo pala na oko 300 USD. Bitcoinu su trebale dvije godine da ponovno dosegne granicu od 1000 USD.

Bio je to prvi veliki spekulacijski balon u povijesti bitcoina – proces rasta vrijednosti da bi se nakon toga brzo izgubila ponovio je još nekoliko puta ova kriptovaluta. Nešto kasnije dogodio se prvi skandal u povijesti Bitcoina. Kao što se moglo očekivati ​​od kriptovalute stvorene s anonimnošću i nedostatkom kontrole na umu, ubrzo je postala atraktivna meta za kriminalce. U siječnju 2014. Mt.Gox, najveće tržište Bitcoina na svijetu, iznenada se ugasilo, a vlasnici više od 850 000 jedinica Bitcoina nikada više nisu vidjeli svoj novac. Istraga koju su vodile američke snage pokazala je samo da nitko nije siguran što se dogodilo na Mt.Goxu, osim da je riječ o nekakvom hakerskom napadu, zbog kojeg su njegovi korisnici izgubili preko 450 milijuna dolara. S današnjim cijenama taj bi broj bio još veći, dosežući i do nekoliko milijardi dolara.

Poboljšanje tehnologije i imidža

Nakon skandala s Mt.Goxom došla je trenutna zima na tržištu. Činjenica da je Bitcoin imao tendenciju proizvoditi višak, neiskopanih tokena, što je destabiliziralo tržište, nije bila od velike pomoći. Pad je iskoristio misteriozni Nakamoto da popravi i unaprijedi tehnologiju, a tu je i pokretanje projekta koji je imao za cilj predstaviti Bitcoin široj publici korisnika interneta i investitora. Ove akcije završile su značajnim uspjehom – mnogo više mjesta koja su omogućila rudarenje Bitcoina, što je zauzvrat dovelo do porasta popularnosti kada su cijene bile daleko ispod svojih prošlih vrhova. Postupno, kako je postajao sve korisniji, postalo je jasno da će se više novca uvesti u sustav Bitcoina i drugih kriptovaluta. U 2017. godini razina kapitalizacije svih kriptovaluta porasla je s 11 milijardi USD na preko 300 milijardi USD. Velike tržišne institucije obavijestile su javnost da razmatraju korištenje Bitcoina. U međuvremenu , tehnologija iza Bitcoina – blockchain – inspirirala je revoluciju u svijetu financijske tehnologije.

Iznenadni bum… zašto?

Ali što se točno dogodilo u 2017., najuspješnijoj godini za Bitcoin?

Na samom početku 2017. godine, u siječnju, dogodio se jedan od najpresudnijih trenutaka u regulaciji kriptovaluta – Bank of China, središnja banka ove zemlje, poduzela je prvi korak u pooštravanju regulative oko Bitcoina koji je dominirao kineskim tržištem na to vrijeme. Akcije kineske vlade imale su za cilj srušiti Bitcoin korištenjem ograničenja. To je dovelo do smanjenja opsega transakcija, jer su nove naknade uvedene od strane “velike trojke” tržišta – Huobi, OKCoin i BTCC.

Ali to nije bilo dovoljno zaustaviti Bitcoin, samo potaknuti više ulagača da ga kupe po atraktivnoj cijeni. Do 1. Svibnja bitcoin je dosegnuo novu najvišu cijenu , zabilježenu na zloglasnoj Mt.Gox razmjeni neposredno prije hakerskog napada. Do kraja svibnja, cijena Bitcoina je prvi put prešla prag od 2000 USD, da bi samo nekoliko tjedana kasnije dosegla više od 3000 USD. U isto vrijeme, ove su prekretnice često bile popraćene iznenadnim turbulencijama, poput iznenadnog pada od 300 USD unutar nekoliko sati dan nakon dostizanja oznake od 3000 USD.

Do prvog tjedna rujna njegova je cijena po prvi put dosegla 5000 USD – da bi dva dana kasnije pala za stotine dolara, a zatim ponovno nastavila rasti, dosegnuvši najvišu cijenu u povijesti Bitcoina, 19 783,21 USD, 17. prosinca.

Ali odmah nakon što su došli do te točke, mnogi investitori odlučili su ne učiniti ništa. I, zasigurno, samo nekoliko dana kasnije cijena je pala za 30%, uzrokujući gubitak mnogih milijardi dolara iz ukupne kapitalizacije tržišta kriptovaluta. Bila je to jedna od najvećih tržišnih korekcija u povijesti, zbog čega je cijena Bitcoina pala ispod granice od 11 000 USD.

Pad i prilika?

Tijekom cijele 2018. Bitcoin je stagnirao. Tržište nije ponovno poraslo nakon što je špekulacijski balon puknuo. Prva polovica 2019. također je bila puna pesimističnih mišljenja. No, u drugom tromjesečju ove godine dogodila se iznenadna promjena – porast Bitcoina od 60% od svibnja, podsjećajući na nagli porast u 2017., koji je skrenuo pozornost javnosti na Bitcoin.

No unatoč povećanju cijene, čini se da je Bitcoin… daleko manje popularan nego što je bio 2017. Ovaj procvat stručnjaci često komentiraju:

“Mislim da je drugačije”, rekao je Will McDonough, glavni izvršni direktor blockchain tehnološke tvrtke Diginex Americas, tijekom intervjua za Newsweek. “Porast 2017. bio je od čiste koristi za cijeli ekosustav, izložio je više ljudi klasi imovine. [Ovog puta], mislim da institucionalni ulagači, bogati pojedinci, obiteljski uredi – imaju vrlo malo sredstava putem kojih se mogu izložiti blockchainu, a najlakši im je Bitcoin.”

Veze između medijske pompe i cijene Bitcoina često su dio analiza koje provode stručnjaci. “Možete povezati točke između onoga što se događa na društvenim medijima i fluktuacija cijena”, rekao je Glenski u telefonskom intervjuu za Bloomberg.

Općenito govoreći, unatoč priljevu dobrih poruka i rastu cijena, potrošači su umorni od kolapsa 2018. godine. Istraživanje koje je provelo SophisticatedInvestor.com od 2000 Amerikanaca u dobi od 18 godina pokazalo je da samo 4,6% njih vjeruje u kriptovalute kao klasu imovine. Zapravo, kriptovalute trenutno uživaju mnogo manje povjerenja među ulagačima nego bilo koja druga vrsta imovine, uključujući nekretnine i robu.

Unatoč procvatu tržišta, čini se da Bitcoin nije u vrhunskom stanju. Što pak znači da vjerojatno nije dobar trenutak za ulaganje u njega. Prema riječima stručnjaka, ova kriptovaluta će se konačno zaustaviti, ne dosegnuvši legendarni prag od 20 000 USD.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.