Categories:

Nizozemska središnja banka objavila je 3. rujna 2019. da će morati početi regulirati tvrtke za kriptovalute (uključujući pružatelje novčanika za kriptovalute), u skladu s petom europskom direktivom protiv pranja novca, koja je uvedena u srpnju ove godine.

Što znači dodatna kontrola?

Od tvrtki koje nude razmjenu fiat-to-crypto očekuje se da se registriraju kod De Nederlandsche Bank (DNB). Rok je 01.10.2020., ali što ranije, to bolje, jer formalnosti također traju neko vrijeme. Zašto ovaj oblik obveze? Prema DNB-u: “Kripto su osjetljive na financijski kriminal, zbog čega je važno sada postaviti nadzor integriteta.”

Osim registracije tvrtki koje trguju kriptovalutama, DNB će “ocjenjivati” njihove članove uprave i dioničare koji će morati dokazati da su njihove poslovne metode dovoljno dobre da spriječe pranje novca i podržavanje terorista.

“Nakon što je tvrtka registrirana i kada smo procijenili članove odbora i druge kreatore politike, nadzirat ćemo je li u skladu s pravilima o pranju novca i financiranju terorizma. Tvrtke koje se ne registriraju više neće smjeti pružati usluge kripto razmjene i novčanike.” – stoji u priopćenju DNB-a.

Što je uzrok intervencije De Nederlandsche Bank?

Prošlog mjeseca New York Times je izvijestio da se teroristička organizacija Hamas sve više oslanja na kriptovalute kako bi dobila sredstva.

Štoviše, bliskozapadni istraživački instituti upozorili su medije da ovakve skupine koriste aplikaciju Telegram za slanje poruka i dobivanje kriptovalute. Istraživači se također boje da će nadolazeća rasprodaja tokena samo pogoršati stvari.

“Ne” za anonimnost

Široka uporaba kriptovaluta od strane kriminalnih organizacija bila je samo pitanje vremena, baš kao i njihovo reguliranje. Stručnjaci kažu da neregulirane kriptovalute nemaju pravo na postojanje u trenutnoj političkoj i gospodarskoj klimi.

Željeli bismo vas podsjetiti da su kriptovalute trenutno još jedna imovina kojom se može trgovati na tržištu samo nakon potvrde identiteta.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.