Categories:

Prije nekog vremena zapadne medije šokirala je vijest o planiranoj zabrani kriptovaluta u Indiji. Parlament je primio nacrt zakona čiji je cilj eliminirati trgovinu kriptovalutom u cijeloj zemlji, uključujući do deset godina zatvora za posjedovanje Bitcoina. U zamjenu je predložen razvoj nove, potpuno indijske kriptovalute, s radnim nazivom “Digitalna rupija”.

Međutim, dva su projekta – i zabrana trgovanja i “Digitalna rupija” – tiho odbijena. Planirani državni proračun za godine 2019.-2020., koji je predstavila ministrica financija Diai Nirmala Sitharaman, ne uključuje nikakvo spominjanje regulacije kriptovaluta. To se obično smatralo dobrim znakom.

Zašto se Indija bojala kriptovaluta?

Indijska vlada se već duže vrijeme bavi problemom pranja novca kroz transakcije kriptovalutama. Više od stotinu kriminalnih organizacija koristilo je ovu metodu u Indiji. Štoviše, budući da kriptovalutama ne upravljaju središnje banke, teško je pratiti njihov tijek.

Averzija prema kriptovalutama krije strah od uvođenja širokog alternativnog načina plaćanja, koji bi bio nereguliran, a time i nepredvidiv, što bi moglo dovesti do još većeg problema pranja novca. Sve bi to moglo dovesti do širenja sive zone i iscrpljivanja proračuna zemlje.

Alternativa zabrani? Propisi.

Tijekom posljednjeg summita G20, Indija je konačno potvrdila početak rada na regulaciji kriptovaluta, konačno odustajući od ideje da se vlasništvo kriminalizira. Navodno, radovi na reguliranju statusa kriptovaluta traju od početka  2018. pod nadzorom međuministarske komisije koju vodi tajnik financija Subhash Chandra Garg, no teško je reći kada će biti predstavljen konkretan nacrt.

Što možete očekivati ​​od novih propisa? Sigurno ne cementirajući status Bitcoina kao metode plaćanja – Arun Jaitley, bivši ministar financija, koji je odigrao veliku ulogu u ovom projektu, protivio mu se sve do svoje smrti 24. kolovoza.

Nova ministrica financija Nirmala Sitharaman predstavila je prvi nacrt projekta u kolovozu, nazvavši ga “futurističkim i inovativnim”. Zapravo je prilično konzervativan, uključujući – između ostalog – ograničen pristup privatnim osobama.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.