Categories:

Po prvi put od ožujka 2018., cijena Bitcoina prešla je granicu od 10 000 USD. Nedavno je također došlo do općeg skoka cijena kriptovaluta – ne samo Bitcoina. Bitcoin je dosegao prekretnicu od 10 000 USD ubrzo nakon što je dobio gotovo 10% u roku od 24 sata. Nagli skok uzrokovao je da najveća kriptovaluta dosegne tečaj od 10 831 USD prema CoinMarketCap indeksu, što rezultira ukupnom tržišnom kapitalizacijom od preko 200 milijardi.

Prethodni rast cijene Bitcoina započeo je početkom veljače, kada je jedan Bitcoin vrijedio nešto ispod 4000 USD. To je bio prag dosegnut nakon više od godinu dana konstantnog pada, što je uzrokovalo iznenadni pad cijene sa svog maksimalnog kapaciteta s kraja 2017., koji je dosegao gotovo 20 000 USD. Bitcoin je tada brzo pao ispod svoje temeljne cijene od 10 000 USD.

Brzi dobitak, brz gubitak?

Visoka cijena Bitcoina je varirala, prije nego što je konačno dosegla preko 10 200 USD u večernjim satima 28. kolovoza. Ali ubrzo prije 18:00 UTC, cijena Bitcoina ponovno je pala na 9 600 USD. Od tada je cijena malo porasla, dosegnuvši oko 9 700 USD.

Analitičari su došli do mnogih uvjerljivih teorija o tome zašto je cijena pala. Neki misle da su investitori čekali da Bitcoin dosegne 10 250 USD prije nego što su prodali svoju imovinu – vjerojatno izazivajući malu paniku među ljudima. U tijeku su mnoga nagađanja o toj temi – mnogi korisnici Reddita kažu da su već počeli stvarati zalihe tokena, također se na Twitteru razvijaju mnoge teorije zavjere i predviđanja cijena – od proricanja sudbine do ekstremnog optimizma.

Koji su mogući uzroci pada? Čini se da je većina stručnjaka iznenađena. Bloomberg je citirao analitičare Arca i Flipside Crypto koji su rekli da je “gotovinska rasprodaja za terminske ugovore, koja će se dogoditi u petak za BTC” vjerojatno uzrok.

Jeff Dorman, direktor ulaganja Arca također je ukazao na američko tržište, rekavši:

„Tjedan je prije Praznika rada. Polovica kripto je u Burning Manu, a druga polovica sjedi skrštenih ruku i ne radi ništa. Količine su niske i trenutno je potrebno vrlo malo da se pomaknu tržišta.”

Burning Man je godišnji američki kulturni događaj kojem svake godine prisustvuje nekoliko stotina tisuća ljudi.

Je li siva zona bila uzrok ranijeg porasta cijene Bitcoina?

Istraživači kibernetičkog prostora identificirali su novi trend unosnih i ilegalnih konverzija Bitcoina u gotovinu tijekom analize desetaka Dark Web stranica i internetskih foruma.

Prevaranti prodaju čvrstu gotovinu za samo 10-12 centi po dolaru za kupce koji žele izvršiti plaćanje unaprijed u Bitcoinima. U shemi pranja novca kibernetički kriminalci nude gotovinske pakete – obično od 2 500 do 10 000 USD – u zamjenu za 10-12% cijene u Bitcoinu.

Nakon predaje kriptovalute, kupac banci ili PayPalu daje podatke kamo prevaranti šalju novac. Ova vrsta ugovora omogućuje kupcima impresivne povrate na ilegalne kupnje, a istovremeno eliminira “mulu” i rizik od prijave na hakirane račune.

“Mazge” su posrednici koji prebacuju nezakonito stečen novac između računa za 10-20% novca. “Mazge” obično otvaraju skupe poslovne bankovne račune kako bi izbjegle otkrivanje kriminala od strane banke ili privlačenje previše pozornosti dok sele velike svote novca.

Prema analitičarima, siva zona mogla je biti odgovorna za gotovo 20% rasta Bitcoina posljednjih dana.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.