Categories:

Što je kriptotržište i po čemu se razlikuje od burze? Zašto tradicionalna tržišta izbjegavaju rad s kriptovalutama? Kako kupiti i pohraniti svoj prvi virtualni novac? Evo cjelovitog vodiča za osnove kriptotržišta.

Kriptotržište… ​​što je to zapravo?

Kriptomarket je platforma koja svojim korisnicima omogućuje razmjenu kriptovaluta ili digitalnog novca za drugu imovinu, kao što su fiat valute ili druge digitalne valute. Tržište kriptovaluta obično koristi raspon kupnje i prodaje kao naknadu za transakciju ili jednostavno naplaćuje korištenje platforme.

Digitalna mjenjačnica može biti stacionarni posao ili postojati isključivo online. Stacionarno tržište mijenja tradicionalni novac za digitalne valute. Internetska tržišta, s druge strane, razmjenjuju digitalni novac.

Kriptotržišta su često registrirana izvan SAD-a ili Europe kako bi se izbjegli propisi i oporezivanje. Oni, međutim, posluju u zapadnim fiat valutama i imaju račune u nekoliko različitih banaka kako bi olakšali plaćanje u raznim valutama. Većina kriptotržišta može prihvatiti plaćanja kreditnim karticama, bankovne transfere ili druge oblike plaćanja u zamjenu za kriptovalute.

Ta tržišta obično šalju kriptovalute u osobne kripto novčanike korisnika. Neke također imaju opciju pretvaranja digitalnih valuta u anonimne prepaid kartice, koje se mogu koristiti za podizanje novca s bilo kojeg bankomata, dok su druge kriptovalute podržane drugom fizičkom imovinom, poput zlata.

Što tražiti pri odabiru kriptotržišta?

Recimo da vas je uvjerio članak o visokim stopama povrata na kriptovalute. Na što treba obratiti pozornost prije nego što počnete ulagati?

Reputacija burze – najbolji način da saznate mišljenja o burzi je da potražite recenzije pojedinačnih korisnika i profesionalnih stranica. Također možete postavljati pitanja na forumima kao što su Reddit ili Wykop.

Naknade – većina bi tržišta trebala imati neke informacije o plaćanjima na svojim web stranicama. Prije nego što se pridružite, provjerite jeste li razumjeli sve o ulozima, transakcijama i isplatama. Naknade se mogu drastično razlikovati, ovisno o zamjeni.

Metode plaćanja – koje su metode plaćanja dostupne na ovom tržištu? Kreditno, debitno? Prijenos? PayPal? Radi li ova mjenjačnica s vašim lokalnim karticama? Ako su opcije ograničene, korištenje ove razmjene može biti nezgodno. Imajte na umu da kupnja kriptovalute kreditnom karticom uvijek zahtijeva provjeru identiteta i dolazi s posebnom cijenom jer postoji veći rizik od prijevare i veće naknade za transakcije. Međutim, korištenje bankovnog prijenosa može potrajati više vremena jer ga banke moraju obraditi.

Zahtjevi za provjeru – većina Bitcoin transakcijskih platformi zahtijeva neku vrstu potvrde identiteta za kupnju ili prodaju.  Neke razmjene vam omogućuju da sačuvate svoju anonimnost. Iako provjera može potrajati i do nekoliko dana i činiti se suvišnom, ona štiti tržište od prevaranata i pranja novca.

Geografska ograničenja –neke od funkcija dostupnih korisnicima mogu se koristiti samo u nekim zemljama. Provjerite omogućuje li razmjena kojoj se želite pridružiti punu dostupnost u vašoj zemlji.

Tečaj – različite mjenjačnice imaju različite tečajeve. Razlike od 10% ili više nisu neuobičajene.

Kupnja, pohranjivanje i prodaja kriptovaluta

Započnimo s kupnjom Bitcoina – kasnije ga možete zamijeniti za druge valute. Postoje dvije vrste transakcije: fiat u kripto ili kripto u fiat. I jedno i drugo se može obaviti odmah na burzi.

Najprije morate otvoriti račun na tržišnoj platformi. Zatim potvrdite svoj identitet – to je potrebno zbog zakona protiv pranja novca. Napunite svoj račun valutom koju koristite, ali imajte na umu da morate provjeriti je li moguće izravno trgovati u toj valuti.

Ne postoji određeno pravilo o tome kada biste trebali kupiti kriptovalute. Obično nije dobra ideja kupovati dok je kriptovaluta na vrhuncu spekulativnog balona i kad je tržište slomljeno. Najbolje vrijeme može biti kada je cijena niska, ali stabilna.

U redu, dakle kupili ste svoje tokene, ali gdje biste ih trebali pohraniti? Pa, prije svega, daleko od tržišta!

Ne postoji pravi razlog za pohranjivanje vaše kriptovalute na mjenjačnici. Tržišta kriptovaluta imaju dugu povijest provala i bankrota, a najpoznatiji slučaj je hakirana Mt.Gox burza, koja je iz svojih korisnika isisala milijune dolara.

Ali ako ne na burzi, gdje biste trebali pohraniti svoju kriptovalutu? Vjerojatno biste trebali razmišljati o mrežnom ili mobilnom novčaniku (kao, bilo kojem novčaniku koji postoji na uređaju koji će ikada biti spojen na internet) kao “vrućem” tipu kripto novčanika. Novac koji se stavlja na ovu vrstu novčanika lako je dostupan, pa ga vrijedi koristiti za pohranjivanje dijela novca koji ćete koristiti na internetu ili u izvanmrežnom svijetu.

Iako je korištenje vrućih novčanika za transakcije vrlo jednostavno, ima veliku lošu stranu – lako ih je hakirati. Nedavni napadi ransomwarea i prethodni neuspjesi velikih tržišta trebali bi biti dovoljno upozorenje za nove korisnike.

Iako ne biste trebali stavljati puno novca u svoj vrući novčanik, ipak je važno napraviti sigurnosnu kopiju svog novčanika, tako da možete izbjeći gubitak novca zbog pogreške. Korištenjem vašeg privatnog ključa ne bi trebalo biti problema u vraćanju bilo kojeg novčanika na prethodni status.

Kada stavite kriptomotu na uređaj koji je potpuno van mreže, to se zove hladan novčanik. Oni su najbolja rješenja za ljude koji žele apsolutno najsigurniji način pohrane svog e-novca. Hladni novčanici također su najprikladniji za dugoročne ulagače, koji neće morati pristupati svojoj kriptovaluti mjesecima ili čak godinama.

Hladni novčanici nisu sigurni od svake pojedine prijetnje, ali ako slijedite upute i poduzmete odgovarajuće mjere opreza, one su znatno minimizirane. S obzirom na to koliko su kriptovalute postale popularne posljednjih godina, ne čudi da su privukle pozornost i redovnih lopova. Zato je hladni novčanik mnogo sigurnija opcija.

Sada znate razliku između burze dionica i tržišta kriptovaluta i zašto nećemo vidjeti njihovo spajanje prerano. Također znate kako odabrati najbolje kriptotržište, kao i osnovu za dobivanje i pohranu tokena kriptovalute. Vrijeme je da napravite vlastito istraživanje – kao što smo već rekli, ulaganje na tržištu zahtijeva određeno znanje i brzo obori ljude koji tome pristupaju previše nonšalantno.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.