Categories:

Ako obratimo pozornost na povijest virtualnih kovanica, shvatit ćemo da na tržištu postoji kriptovaluta starija od Bitcoina. Iako je općeprihvaćeno da je ideja o kriptovaluti nastala zajedno s izdavanjem Bitcoina, postoji još jedan e-coin koji je odigrao veliku ulogu u tome. Govorimo o Rippleu – starijem bratu i najvećem neprijatelju Bitcoina.

Starije od Bitcoina – rođenje Ripplea

Ryan Fugger smatra se tvorcem Ripplea (XRP). Otkako je ova kriptovaluta stvorena, privukla je veliki interes. Ripple je postajao sve popularniji i sve snažniji dok nije uzdrmao tržište kriptovaluta. Njegov rast je započeo 2004. godine, što je povezano s osnivanjem RipplePaya. Sustav je usavršavan sljedećih nekoliko godina, sve dok konačno 2011. godine nije osmišljen da bude brži i manje troši energiju od Bitcoina. Ubrzo nakon toga uvedeno je još više promjena koje su omogućile prijenos novca u roku od nekoliko sekundi. Od 2012. nadalje, tvrtka Ripple više se fokusirala na proširenje svoje ponude za bankarsku industriju.

Rippleov sustav radi kao kvazi-decentralizirana transakcijska mreža, temeljena na blockchain tehnologiji. Protokol plaćanja vrlo je sličan i kompatibilan s papirnatim valutama, tržištem robe i drugim kriptovalutama. Njegovi korisnici imaju mogućnost prijenosa sredstava u stvarnom vremenu, što je nedvojbena prednost ovog e-coina. Obavljanje transakcija putem sustava Ripple moguće je korištenjem drugih kriptovaluta ili investicijskih sredstava. To je nešto što Ripple čini drugačijim od svih ostalih. Ovaj sustav prijenosa sredstava moguć je korištenjem xRapid i xVia protokola. Sustav xRapid je računovodstvena mreža koja vrši trenutne prijenose. Sustav xVia, s druge strane, bankovni je terminal koji omogućuje povezivanje s mrežom Ripple. Suvremeni sustav ovog e-coina izaziva interes, posebice svjetskih banaka, vlada najvećih država i međunarodnih korporacija. Ripple se smatra izvrsnim oblikom prijenosa sredstava, a istovremeno je i perspektivno (i relativno sigurno) ulaganje.

Popularnost Ripplea – od sustava do e-kovanice

Ripple je trenutno jedna od najpopularnijih kriptovaluta dostupnih na kriptotržištu. U njega ulažu domaći i privatni investitori iz cijelog svijeta. Njegov razvoj stalno nadziru stručnjaci iz zemalja poput Sjedinjenih Država, Singapura i Australije. Ripple ima vrlo jaku i stabilnu poziciju na kriptotržištu. Dakle, vrijedilo bi se zapitati što točno stoji iza uspjeha ove kriptovalute. Vrlo važan dio razvoja Ripplea bilo je uvođenje plana za stvaranje sustava autonomne računovodstvene jedinice. Temeljio se na blockchain tehnologiji koja je trebala ubrzati prijenos sredstava. Osim toga, ovaj je e-coin trebao biti učinkovitiji i energetski manje trošan od Bitcoina, što bi značajno utjecalo na njegovu tržišnu poziciju. Godine 2012. počeli su raditi na protokolu Ripple Transaction Protocol (RTXP), koji je zatim evoluirao u kriptovalutu XRP, a zatim u Ripple Labs. Ovi su radovi vrlo brzo privukli pozornost tvrtki poput Venture Capital Googlea ili njemačke banke Fidor. Ripple Labs postajao je moćniji dok nije evoluirao u Ripple kakav poznajemo. Trenutno se smatra jednom od najbolje razvijenih kriptovaluta temeljenih na blockchain tehnologiji. Ovaj e-coin ima najveću skalabilnost i mogućnost obavljanja više od 1,5 tisuća transakcija svake sekunde. U isto vrijeme, može prihvatiti do 50 tisuća transakcija – to je stvarno impresivan rezultat!

Ripple tim konstantno radi na poboljšanju svoje kriptovalute čime jača svoju poziciju na tržištu. Investitori iz cijelog svijeta vide ga kao unosnu investiciju, pa privlači veliku pozornost na kriptotržištu. Čini se da se Ripple penje u ljestvici i ima priliku sustići Bitcoin. U 2017. Ripple Network (XRPUSD) još uvijek je bio povezan s mnogim svjetskim tvrtkama i dosezao je impresivne visine. Nažalost, samo godinu dana kasnije njegove cijene su počele padati i dosegnule najnižu točku u povijesti Ripplea na 0,2448, što je uzrokovalo njegov kolaps.

Klasična ideja – moderna tehnologija

Ripple nudi nadograđenu uslugu trenutnog prijenosa sredstava i omogućuje smanjenje transakcijskih troškova. Plaćanja putem ovog sustava su šifrirana. Također su prilagođeni trenutnoj strukturi banke. Ripple veliku pozornost posvećuje četirima stupovima svog sustava. To su: distribucija (mogućnost banaka da komuniciraju bez posrednika), sigurnost (privatne transakcije), razmjer (visoka razina obrade) i kompatibilnost (povezivanje na mnoge mreže). Ripple se sve više koristi u bankarskom sektoru. Zašto? Kao što smo već spomenuli, za to je najviše zaslužna brzina transakcija, ali i niska cijena prijenosa te sigurnost njegovih korisnika. Ripple koristi strukturu koja obrađuje plaćanja slično blockchainu. U tu svrhu koristi knjige za registriranje svake transakcije, bez obzira koliko velika ili mala. Štoviše, za razliku od Bitcoina, koji se oslanja na takozvano “rudarenje”, on koristi iterativni proces konsenzusa.

Unatoč svojim neospornim prednostima, Ripple nije tako popularan i nepogrešiv kao njegov rival, Bitcoin. No, prateći njegovu povijest i dinamičan razvoj, također ga vrijedi pomno pratiti i biti u tijeku s promjenama koje njegov tim provodi. Ripple e-kovanica nudi neobična rješenja plaćanja i privlači nezaustavljiv interes, što ga čini najvećim rivalom Bitcoinu.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.