Categories:

Vjerojatno već neko vrijeme čujete naziv litecoin. Ali, o čemu se radi? Kako je ova valuta nastala i što je razlikuje od ostalih kriptografskih valuta?

Tvorac s MIT-a – stvaranje kriptovalute

Litecoin je 2011. kreirao Googleov programer i bivši zaposlenik Charlie Lee, a često ga se naziva srebrom interneta – za razliku od bitcoina koji se često naziva zlatom. Ova usporedba proizlazi iz činjenice da litecoin koristi većinu bitcoin kodne baze, ali ostaje zaseban lanac koji postaje sve popularniji – iako nije toliko popularan u smislu tržišne kapitalizacije kao bitcoin, njegov prethodnik.

Zašto je to tako? Litecoin ima mnoge prednosti u odnosu na bitcoin, uključujući brže transakcije, s vremenom blokiranja od samo dvije i pol minute. Također se vjeruje da je litecoin konsenzusni protokol, poznat kao scenarijpošteniji i sigurniji od protokola “proof-of-work” koji koriste bitcoin rudari. Jedna od glavnih značajki protokola skripte je da zahtijeva puno memorije. To znači da je puno teže rudariti litecoin u bazenima, jer se zadaci ne mogu učitavati asinkrono, što znatno otežava hakerima napad na mrežu. Litecoin je stoga ne samo brži od bitcoina, već je i sigurniji.

Stara i nova tehnologija


Litecoin, koji se često naziva “novac interneta”, dizajniran je s vrlo specifičnom misijom na umu – da bude peer-to-peer online valuta koja omogućuje trenutna plaćanja diljem svijeta gotovo bez troškova. Također je stvoren da podupre cilj bitcoina, popravljajući neke od njegovih najozbiljnijih nedostataka. Ovaj jedinstveni pristup usmjeren prema budućnosti pomogao je litecoinu da uđe u mainstream – ali ne odmah.

Na samom početku postojanja litecoina, njegova mreža bila je puna pogrešaka, što se pokazalo kao velika prepreka na putu napretka i potkopalo povjerenje Litecoin zajednice. Međutim, sve se promijenilo u studenom 2013., kada je objavljena verzija litecoin 0.8.5.1. Ova zakrpa riješila je sve poznate probleme i otvorila put rastu popularnosti ove kriptovalute. Stoga je digitalna vrijednost LTC-a dosegla milijardu dolara tržišne kapitalizacije do 2013. – samo dvije godine nakon službenog lansiranja.

Litecoin je živio u sjeni bitcoina. Međutim, ostao je ključni igrač u industriji, napravivši značajan skok u 2013. Njegov porast popularnosti rezultat je niza čimbenika. Prvo, rudarenje se može provoditi na jednostavnom računalu bez potrebe za korištenjem skupih rudarskih platformi. Drugo, proizvedeno je više kovanica u usporedbi s drugim kriptografskim valutama. Treće, ljudima se svidjela fleksibilnost Litecoin tima, koji je prilagodio kôd i često eksperimentirao kako bi napravio potrebna poboljšanja. Redovita ažuriranja također su osigurala da cijeli Litecoin softver radi glatko.

Posebna valuta i poseban novčanik?

Pretpostavimo da želite uložiti u kriptovalutu usmjerenu na budućnost – litecoin. Kakav novčanik odabrati za tu svrhu? Milijuni ljudi koriste novčanike za kriptovalute, ali postoji značajan nesporazum o tome kako oni funkcioniraju. Za razliku od tradicionalnih džepnih novčanika, digitalni novčanici ne pohranjuju valutu. Zapravo, valute nisu pohranjene ni na jednom mjestu i ne postoje ni u kakvom fizičkom obliku. Sve što postoji su zapisi transakcija pohranjeni u blockchain sustavu.

Novčanici za kriptovalute su programi koji pohranjuju javne i privatne ključeve te sučelje s različitim lancima blokova, kako bi korisnici mogli pratiti stanje svojih sredstava, slati novac i obavljati druge operacije. Kada vam osoba pošalje bitcoine ili bilo koju drugu digitalnu valutu, oni u osnovi označavaju vlasništvo nad kovanicama unoseći adresu vašeg novčanika. Da biste mogli izdati te kovanice i otključati sredstva, privatni ključ koji se nalazi u novčaniku mora odgovarati javnoj adresi kojoj je valuta dodijeljena. Ako su javni i privatni ključ kompatibilni, saldo u digitalnom novčaniku primatelja će se povećati, a onaj u novčaniku pošiljatelja u skladu s tim smanjiti. Ne postoji stvarna razmjena pravih kovanica. Transakcija se označava samo zapisom na blockchainu i promjenom stanja u novčaniku kriptovalute.

Postoji nekoliko vrsta novčanika koji nude različite načine pohrane i pristupa digitalnoj valuti. Novčanici se mogu podijeliti u tri različite kategorije – softver, hardver i papir. Softverski novčanici mogu biti nepomični, mobilni ili mrežni.

Novčanik kao računalni softver – novčanici se preuzimaju i instaliraju na stolno računalo ili prijenosno računalo. Dostupni su samo s jednog računala na kojem su preuzeti. Računalni novčanici nude jednu od najviših razina sigurnosti, ali ako je vaše računalo hakirano ili zaraženo virusom, postoji rizik od gubitka svih sredstava.

Novčanici na mreži rade u oblaku i dostupni su s bilo kojeg računala bilo gdje. Iako je pristup njima praktičniji, mrežni novčanici pohranjuju vaše privatne ključeve na mreži i kontrolira ih treća strana, što ih čini ranjivijima na hakiranje i krađu. Na mobilnim uređajima novčanici se pokreću putem aplikacije na vašem mobilnom telefonu i korisni su jer ih možete koristiti bilo gdje, uključujući maloprodajne trgovine. Mobilni novčanici obično su puno manji i jednostavniji od novčanika za stolna računala zbog ograničenog prostora dostupnog na mobilnom telefonu.

Hardverski novčanici razlikuju se od softverskih novčanika po tome što pohranjuju privatne ključeve korisnika na hardverski uređaj, kao što je USB stick. Iako hardverski novčanici sadrže online transakcije, one se pohranjuju offline, što jamči veću sigurnost. Hardverski novčanici mogu biti kompatibilni s nekoliko web sučelja i mogu podržavati različite valute; to ovisi samo o tome koju odaberete koristiti. Štoviše, lako je obaviti transakciju. Sve što trebate učiniti je spojiti uređaj na bilo koje računalo ili uređaj s pristupom internetu, unijeti svoj PIN kod, poslati valutu i potvrditi. Hardverski novčanici omogućuju vam da jednostavno izvršite transakciju, dok svoj novac čuvate izvan mreže i daleko od opasnosti.

S druge strane, papirnati novčanici jednostavni su za korištenje i pružaju vrlo visoku razinu sigurnosti. Iako se koncept papirnatog novčanika može jednostavno odnositi na fizičku kopiju ili ispis javnih i privatnih ključeva, može se odnositi i na softver koji se koristi za sigurno generiranje para ključeva koji se zatim ispisuju. Korištenje papirnatog novčanika je relativno jednostavno. Litecoin ili druga valuta prenosi se u papirnati novčanik, prijenosom sredstava iz softverskog novčanika na javnu adresu naznačenu na papirnatom novčaniku. I obrnuto – ako želite povući ili potrošiti kriptovalutu, sve što trebate učiniti je prebaciti sredstva iz papirnatog novčanika u softverski novčanik. Ovaj se postupak može obaviti ručno, unosom privatnih ključeva ili skeniranjem QR koda na papirnatom novčaniku.

Svi su novčanici osigurani, ali u različitim stupnjevima. Razina sigurnosti ovisi o vrsti novčanika koji se koristi (stolno računalo, mobilni telefon, online, papir, hardver) i pružatelju usluge. Web server interno je rizičnije okruženje od izvanmrežnog. Online novčanici mogu izložiti korisnike potencijalnim ranjivostima u platformi novčanika, koje hakeri mogu iskoristiti za krađu vaših sredstava. S druge strane, izvanmrežne novčanike nije moguće hakirati jer jednostavno nisu povezani s internetskom mrežom i ne oslanjaju se na sigurnosne mjere koje koriste treće strane.

Iako su se online novčanici pokazali najosjetljivijima i najranjivijima na hakerske napade, trebali biste biti oprezni pri korištenju bilo kojeg novčanika. Bez obzira koji novčanik koristite za pohranu litecoina, gubitak vaših privatnih ključeva rezultirat će gubitkom novca. Slično tome, ako je vaš novčanik hakiran ili ako pošaljete novac prevarantu, ne postoji način da vratite izgubljenu valutu ili povučete transakciju.

Kako se zaštititi od napada na tvoj novčanik? Možete stvoriti sigurnosnu kopiju svog novčanika. Isplati se držati samo male iznose gotovine za svakodnevnu upotrebu na internetu, na računalu ili mobilnom telefonu, dok veliku većinu svojih sredstava čuvate u vrlo sigurnom okruženju. Opcije izvanmrežne sigurnosne pohrane, poput papira ili USB-a, štite vas od padova računala i omogućuju vam da vratite svoj novčanik ako ga izgubite ili ga neko ukrade. Za razliku od njih, izvanmrežni novčanik ne može vas zaštititi od hakera. Ako odlučite koristiti online novčanik, postoje inherentni rizici vezani uz njegovu upotrebu od kojih se ne možete uvijek zaštititi.

Litecoin je trenutno na 7. mjestu po tržišnoj kapitalizaciji među najvećim svjetskim kriptovalutama. Cijene su se stabilizirale i blago porasle, zahvaljujući iznimno lojalnoj zajednici koja će braniti ugled litecoina. Nakon kratke pauze u radu za Coinbase, kreator Charlie Lee također se vraća radu na projektu – što je dovoljno dobar razlog da razmislite o ulaganju u ovu valutu u bliskoj budućnosti.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.